Evidentaal
  • Home
  • Praktijk
  • Behandelingen
  • Informatie
  • Inschrijving
  • Route & contact

Prothese en kunstgebit

Wat is een kunstgebit of prothese?

Een volledige prothese of kunstgebit vervangt de natuurlijke tanden en kiezen wanneer deze verloren zijn. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen volledige protheses en partiële protheses zoals plaatprotheses en frameprotheses.  

Een volledige prothese (afgekort VP) oftewel een kunstgebit ligt in principe los op het mondweefsel. De mondspieren en speeksel spelen een belangrijke rol bij de retentie of houvast van een kunstgebit. Ook de hoogte van de tandeloze kaak is van belang. Omdat de tandeloze onderkaak vaak platter en vlakker is, is het draagvlak van de onderkaak meestal veel kleiner. 

Wanneer er nog wel tanden en kiezen aanwezig zijn in de mond, zou er gekozen kunnen worden voor een partiële plaatprothese of een frame prothese. Een plaatprothese bestaat volledig uit kunststof en een frame heeft een metalen basis met daaroverheen kunststof.

Voor het maken van een volledige, partiele of frame prothese zijn meerdere afspraken nodig, waarin uw zorgprofessional een aantal stappen doorloopt. Vervolgens kan de tandtechnicus de prothese kan modelleren en uiteindelijk kan aanleveren.

Bespreek met uw tandarts wat de mogelijkheden zijn voor uw mond. Wij van Evidentaal stellen graag een behandelplan met bijhorende begroting voor u op. U kunt vervolgens bij uw zorgverzekeraar informeren wat de hoogte van de vergoeding voor deze behandeling is.